Otthonok és Kertek

Zajvédő kerítés – Heralith C 50 mm

Szüksége lenne egy jó minőségű garázsra vagy tárolóra, de azt sem tudja, hogy hol kezdje a keresést? Szeretné, ha rövid időn belül az udvarán állna az épület és nem szeretne hónapokat tölteni a kivitelezéssel? Nem találja a megfelelő szakembert és nem kér a kompromisszumokból? Mi tudunk egy jó megoldást, amivel időt és fáradságot spórolunk meg Önnek.

A feladat megoldásaként új kerítés építése kínálkozott, építésztervező bevonásával. A kerítés méretei (4,5 m magasság, 130-140 m hosszúságban) komoly alapozást, vasalást, acéltartók beépítését tett indokolttá.

A hangelnyelő szerkezet a tervező előírásának megfelelően 50 mm vastag Heraklith C 50 mm típusú táblákból készült, a zajforrás oldaláról acélcsavarokkal rögzítve. A fagyapot építőlemezek időjárásállóságát hidrofóbizáló alapozó és homlokzatfesték (gyári bevonat) biztosítja. A kerítés külső oldala acéllemez borítást kapott, míg felülről a szerkezetet fémlemez zárással látták el, a csapadék behatolásának megakadályozására.

A hatósági eljárás menetét, körülményeit és értékelési szempontjait a 284/2007.(X.29.) Kormányrendelet, és vonatkozó szabványok (MSZ 18150-1, MSZ 184/7-83, MSZ 15037 – stb.) írják elő.

A követelmény – értékeket bőven teljesítő eredmények születtek (megállapított zajkibocsátási értékek 50 dB). A vizsgálatot és annak értékelését szakértő végezte el. A zajvédett terület mérési adatai a jegyzőkönyv szerint rendre 42-45 dB közötti értéket mutatnak.

Csak érdekességként: a megbízó is végzett néhány nem autentikus zajszint mérést (természetesen nem szabvány szerint, inkább csak tájékoztatás céljából), amelynek eredménye: több mint 20 dB zajszint csökkenés, a kerítés megépítése után. 

A képen látható pillanatfelvétel, a zajszennyezett terület adatait mutatja. Jól olvashatóak azon értékek ( átlag, maximum és minimum érték, továbbá a csúcs érték) melyek a kerítésen belül vannak jelen.

Megköszönve megtisztelő figyelmüket:

A Knauf Insulation csapata

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top