Otthonok és Kertek

Mire figyeljünk a babaágy kiválasztásánál?

Várakozás, tervezés, készülődés.

Az első babájukat váró szülők számára a babaszoba megtervezése egyszerre örömteli, izgalmas és fárasztó feladat!
 
Hasznos, ha a kicsiknek már kezdettől saját teret, de legjobb, ha saját szobát tudunk kialakítani, a tervezés fázisában érdemes ebből kiindulni.

A babaszoba kialakításánál a baba és a szülő igényeit egyaránt figyelembe kell venni.

Egy újszülött az első hónapokat gyakorlatilag alvással tölti, így az egyik legfontosabb teendő a megfelelő kiságy kiválasztása.

A felhasznált anyagokon túl fontos az ágy mérete, a különböző funkciói, hogy biztonságos legyen és természetesen a külső megjelenés is. Ezek a tényezők együtt alkotják az ideális választást.
 
Természetesen a kiságyban szeretnénk minél nagyobb biztonságban tudni a picit. Alapfeltétel, hogy ne legyenek erős élek, sarkok az ágyon. Vásárlás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a kiszemelt ágy ágyrácsai maximum 6cm-re legyenek egymástól, így elkerülhető, hogy a baba feje beszoruljon a rácsok közé.

A gyermek növekedésével és ügyesedésével párhuzamosan a babaágyból is egyre könnyebben ki tud mászni, ezért lényeges a fekvőfelület állíthatósága. Az oldalrács kivehető pálcái pedig elősegítik, hogy a legalsó állásnál könnyen közlekedhessen a baba ki-be az ágyból.

A fogzás kezdetekor a rágásvédő is hasznos kiegészítő, ezek olyan műanyagból készülnek, amelynél a rágcsálás során nem távozik semmilyen káros anyag a pici szervezetébe.
    
Javasolt már most megfontolni, hogy meddig szeretnénk használni a kiságyat. Vannak olyan kiságyak, amelyek kis heverővé alakíthatók és akár az óvodáskor végéig is használhatja a gyermek, ezek általában 140*70-es fekvőfelülettel rendelkeznek. A leengedhető oldalrácsú változat pedig sokkal könnyebbé teszi a baba kiemelését az ágyból. Ha elegendő hely áll rendelkezésünkre, érdemes egy ilyen átalakítható kiságyat beszerezni.

Aprócska babaszoba esetén az úgynevezett kombi ágy a legideálisabb választás. Léteznek már olyan 5 az 1-ben babaágyak, melyek nem csak heverő, de íróasztal funkciót is betöltenek, sőt még egy kistestvér érkezésénél is megoldást nyújtanak, így nem kell újabb babaágyat vásárolni.
 
Ha azonban a szülői hálóban kap helyet a babaágy, akkor a legfeljebb 120*60-as méret a javasolt.
 
Az ágy elhelyezése is kulcsfontosságú a szobában, ne tegyük huzatos, zajos helyre, fűtőtest vagy ablak közelébe, mert ezek a külső környezeti hatások nincsenek kedvező hatással a babára.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top