Otthonok és Kertek

Tegyünk közösen a biodiverzitásért!

Mi is az a Biodiverzitás? – az élet, az élővilág, a fajok és gének sokfélesége, változatossága, melynek megléte fontos az egész Föld bolygóra, egy-egy földrészre, földrajzi tájegységre, településre vagy akár csak egy kertre nézve is. Ennek a sokféleségnek a megőrzése a természet -, ezáltal az emberi élet védelmét is szolgálja.

Az emberi beavatkozásoknak „köszönhető” biodiverzitásra gyakorolt negatív hatások:

– megváltoztak a növények és állatok ideális életkörülményei
– sűrű beépítettség, sok burkolat, kevés és sokszor gyenge talajminőségű zöldfelület
– ennek eredményeként megkezdődik a fajok gyengülése, kipusztulása
– fenti folyamatokat erősíti a városok területének növekedése, az úthálózatok egyre nagyobb arányú kiépülése
– egységes élőhelyek válnak szét
– együtt élő, egymásra ható fajok és fajták elszakadnak egymástól
– gyengül az egyedek életképessége
– számuk fokozatosan lecsökken

Európa lakosságának több, mint 50 százaléka városokban, vagy a hozzájuk közvetlenül kapcsolódó kisebb településeken él. Mérések igazolták, hogy a sűrűn burkolt és beépített városokban az átlaghőmérséklet 10 C fokkal magasabb, mint a vidéken.  Ez különösen a nyári napok forróságának elviselését teszi egyre megterhelőbbé az ember és minden más élőlény számára.

Mit tegyünk azért, hogy az élet sokfélesége újra megjelenjen a városokban?

– Fásítsunk! éghajlat, talaj és vízviszonyoknak megfelelően, törekedve a sokféleségre
Alkalmazzunk növénykandelláberek ott, ahol lombosfa nem telepíthető, törekedjünk újrahasznosított anyagok alkalmazására!  A Növénykandeláber magyar Green City fejlesztés!
Építsünk zöldtetőket, mert csökkentik az épületek fűtési- és hűtési költségeit, a csapadékvizet felhasználják, visszatartják, lassítják a víz átfolyási idejét, kímélve a csatornarendszer terheltségét.
A téli fűtési költség 20 százalékkal, a nyári hűtési költség 75 százalékkal is csökkenthető segítségével!
Alkalmazzunk Szakszerűen megépített vízáteresztő burkolatokat, mert biztosítják a vizek talajba történő beszivárgását, csökkentve a városi elsivatagosodás veszélyét.
Alakítsunk ki faj- és fajtagazdag, füves területeket, mert táplálékot, menedéket biztosít beporzó rovaroknak, madaraknak és sok más állatnak, ezentúl a gyorsan felmelegedő burkolatnál 30 C fokkal alacsonyabb hőmérsékletű is lehet!
Kerüljenek többszintű növénykiültetések kialakításra: Az együtt élő növények segítik egymás növekedését, árnyékot tartanak egymásnak és a jól összeállított növénytársításban még egymást is védik bizonyos kártevőktől, kórokozóktól.

#Több Zöld Várost Európának #GreenCities #Europe #Biodiverzitás
#Magyar Díszkertészek Szakmaközi szervezete

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete 2020-ban csatlakozott ahhoz a nemzetközi összefogáshoz, amelynek keretében széles körű tájékoztató kampányt indított települési felületek zöldítése, fenntarthatóbb működtetése érdekében. A Szervezet ezzel is szeretne hozzájárulni a klímaváltozás elleni küzdelem gyakorlati kezeléséhez.

A nemzetközi Green Cities kezdeményezés magyarországi tagjaként a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szakmai partnereivel közösen szervez ismeretterjesztő és akadémikus előadásokat, valamint a lakosságnak, kisebb-nagyobb közösségeknek szóló, közérthető és a társadalmasítást célzó workshopokat. Ezáltal a települési környezetben elősegíthetjük a ZÖLD felületek megsokszorozását, a klímavédelemben is hasznos ZÖLD szolgáltató infrastruktúrát hozhatunk létre közös erővel.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top