Otthonok és Kertek

Tervezd tudatosan a kerted

Évek óta megfigyelhető irányzat, hogy kül- és beltéréles határvonala elhalványul, ezért egyre fontosabb szempont lesz a kert kialakításakor, hogy stílusában harmonizáljon otthonunk enteriőrjével. A bel- és kültér világát a burkolatok, az asztalok, heverők, székek, a napernyő színe vagy a lámpák mind összeköthetik, de mindennek az alapja, hogy a kert kialakítása és a lakás hangulata egységet képezzen.

Geometrikus formák

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a „kevesebb, több” elvét szem előtt tartó visszafogott kertstílus. Akár az ágyásokról, teraszokról, akár a kertben álló tárgyakról, bútorokról van szó, a modern kertekben a formák minden esetben szigorúan geometrikusak, szabályosak, határozott vonalvezetésűek, a növények formára nyírtak. Ha modern kertet álmodtál meg magadnak, fektess különösen nagy hangsúlyt az összefüggő és gondozott gyepfelületre,a növények közül pedig helyezd előtérbe az örökzöldeket és az összes évszakban látványos díszfüveket. Utóbbiak gondozása egyszerű, ültetheted őket csoportosan, egyesével vagy akár szegélyként is járdák mellé. A színekkel bánj óvatosan, a modern kertben maximum háromféle fér meg egymás mellett.

Vidéki romantika

A modern, visszafogott hangulatú kertekkel ellentétben a romantikus stílust a színek kavalkádja és a burjánzó növényzet jellemzik, minden évszakban minimum 3-4 féle színben pompázik a kert. Az összhatás „kócosabb”, kuszább, nincsenek éles áttekinthető határvonalak, egyik növény belenyúlik a másikba. Az angol vidéki kertstílus jellemzője, hogy alig akad benne kihasználatlan terület, kanyargós utak, ösvények vezetnek a dúsan beültetett virágágyások között. Akinek a romantika áll közelebb a szívéhez, és az otthona hangulatához, érdemes a természetes összhatásra törekednie, ügyelve a színek és illatok harmóniájára. Persze nem hátrány, ha szép a gyep, de ha ilyen kertet tervezel, akkor a pázsit inkább kiegészítő elem, a kert vázát a bokrok, fák adják, ezekhez igazodva készülnek a dúsan ültetett ágyások, melyek évelőkkel, hagymásokkal és egynyári növényekkel vannak beültetve. Amikor a színeken töröd a fejed, jusson eszedbe, hogy egy-egy ágyást egy szín több árnyalatával is beültethetsz.

Karcsú cédrusok árnyékában

A mediterrán stílust akkor válaszd, ha szereted az erős, élénk színeket, amelyek életre kelnek a napfényben, illetve a szárazságtűrő növényeket, mint például a piros virágú bodorrózsa (Cistus), a francia levendula vagy az aromás illatú rozmaring. A mediterrán kertre jellemzőek a sziklakertek, a fűszernövények, örökzöldekből leginkább a törpe, gömb vagy kúposak jöhetnek szóba. A mediterrán kertben fontos mind a növények, mind a bútorok és egyéb kiegészítők (dézsák, dekorációs elemek) összhangja, hiszen csak így tudod egy olasz falu meleg napsütötte hangulatát megidézni. Legjobb, ha minél több természetes építőanyagot használsz fel, így romantikus, kissé régies hatást érhetsz el. A mediterrán kerthez a falak színe is hozzájárulhat, így az unalmas szürke felületeket érdemes hófehérre vagy egy élénkebb színre átfestened, így tovább fokozhatod a mediterrán hatást. A mediterrán kertekben fontos alkotóelem a víz, ami lehet akár egy fahordó, egy kisebb csobogó, vagy egy díszesebb szökőkút. És még valami: ne feledd, a mediterrán kertek legfőbb tartozéka a napsütés, ezért az ilyen stílusú felületeket mindig a napos területeken kell kialakítani. Ha ezt nem veszed figyelembe, akkor oda lesz a mediterrán életérzés!Virágos réteken

Aki szereti a burjánzó, vadvirágos mezők látványát, annak érdemes kertjébe is becsempészni ezeket a növényeket. Az úgynevezett természetbarát kertekben a növényzet dominál, a burkolatok, épített elemek háttérbe szorulnak. Ne gondolkodj térkőből kirakott utakban,ágyásszegélyekben és az előregyártott kerti díszekben! Épített grillpult helyett érdemesebb hagyományos tűzrakóhelyet építened, a hintaágynál pedig jobb választás a függőágy! Ezekre a kertekre jellemző a tarka növényvilág, a gyepet pedig nem kell katonásan rövidre nyírni, így érhető el, hogy park helyett inkább egy virágos rétre hasonlítson a kerted. Vétek lenne azonban azt feltételezned, hogy a „vad” természetet utánzó kert nem igényel ápolást. Ahhoz, hogy természetközeli stílusú kertben ne uralkodjon el a rendezetlenség, a mesterségesen kialakított természet is gondos tervezést, ápolást igényel, főleg a forró nyári hónapokban, amikor a fű hajlamos a kiégésre!

Forrás: Kertvarázs Magazin

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top