Otthonok és Kertek

Füvesítés előkészítése – Így lesz egyszerűen gyönyörű Humin Garden segítségével

A tavaszi füvesítés talán az egyik legnagyobb falat a kerti munkák közül. Számos tanácsot olvashatsz arról, hogy milyen eszközökkel, milyen szerekkel dolgozz, annak érdekében, hogy egészséges gyeped legyen. A tanácsok nagy része azonban pont az alapot nélkülözi. Megfelelő alap nélkül, ahogy a házad sem áll majd stabilan, a kerted sem fog.

Ha nem jól kezdesz hozzá:

 • ritka lesz a fűmag kelés,
 • a gyepszőnyeg kifoltosodik,
 • vagy folyamatos sárgulással, gyomosodással fogsz küzdeni.

Ezeknek a problémáknak a kezelésére rá fognak menni a hétvégéid, de akár több évig is bajlódhatsz velük.

Ahhoz, hogy a kerted igazi oázissá váljon és idén te legyél az a szomszéd, akinek a fűje mindig zöldebb, kezd az alapokkal a talajjavítással. Erre mutatunk most neked egy azonnal használható, hatékony és környezetbarát megoldást, a Humin Garden Plusz humusz granulátumot.

Miért van szükséged humuszra?

Nagy valószínűséggel a te kerted sem tartalmaz elég humuszt, mert a talajerő visszaállításával keveset foglalkozunk. Sokkal inkább szeretjük a gyors megoldásokat, amelyek látványos eredményeket hoznak, de az alap problémákat nem oldják meg.

Ha nincs elég humusz a kertedben:

 • a föld összetömörödik, elveszíti morzsás szerkezetét
 • az összetömörödött talaj sokkal kevésbé képes tárolni a csapadékot, így folyamatos öntözésre van szükséged
 • a szerves anyagok teljesen hiányoznak a kertedből, ezzel lehetetlenné teszed a természetes tápanyagkörforgást.

Jól látod, hogy a humusz hiánya nem csak a föld minőségének romlásához, a természetes egyensúly felbomlásához vezet, hanem a víztartó képesség hiányához is, amit folyamatos öntözéssel, vízpótlással lehet csak orvosolni.

Mit tegyél, hogy sikeres legyen a füvesítés?

A gyönyörű gyep alapja a tápanyagban gazdag, egészséges talaj. A földet kizsákmányoljuk, az erejét pedig gyorsan ható műtrágyákkal próbáljuk meg visszaállítani. A műtrágyák ugyan gyors eredményt hoznak, de nem jelentenek hosszú távú megoldást.

Ahhoz, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb, nincs más dolgod, mint visszapótolni a talaj humusztartalmát. Ezt legyorsabban aktív huminsav pótlással tudod megoldani. A Humin Garden hidrolizált humusz olyan talajkondícionáló, amelynek két fő összetevője a huminsav és a fulvósav.  A humuszt a talajba került szerves anyagok alkotják, amelyek már átestek a humifikáción és ez pedig hosszú ideig tartó folyamat. Akár 100 évbe is tellik.

A humifikációt mikroorganizmusok végzik amikor az elhalt növényi részeket lebontsák, és a szénhidrátokból, zsírokból, fehérjékből és ligninből egyszerű vegyületek keletkeznek, amit a növényeid tápanyagként hasznosítani tudnak. Vegyünk egy egyszerű példát. Te is lehordod a késes fűnyíró után a területről a nyesedéket, különben filcesedéssel küzdenél. De ezzel meg is szakítod a tápanyagkörforgást, hiszen nem maradnak olyan elhalt növényi részek nagy tömegben, amelyekből aztán nagymolekulájú humuszvegyületek képződhetnének, mint az erdőkben.

Ezt a lépést kell pótolnod, amire viszont önállóan nem alkalmasak a műtrágyák és a szervetlen vegyületek. Természetes anyagokhoz kell fordulnod, amelyek segítenek felgyorsítani az átalakulást.

Humin Garden - hidrolizált huminsavak

A Humin Garden táplálék a talajnak

A talajod éhezik. Hogy is várhatod el tőle, hogy megfelelő tápanyagforrást biztosítson a növekvő fűnek. A Humin Garden Plusszal minden fontos mikro elmet is visszapótolsz a huminsavakon kívül.

Humin Garden Plusz aktív huminsav, azonnal ható hatóanyaggal rendelkezik. Ez a termék a piacon egyedülálló beltartalmilag  és hidrolizált.

Néhány tanács, hogy igazán látványos eredményt érj el használatával:

 • füvesítés előkészítése során keverd bele a talajba
 • ha lemaradt a talajba való bedolgozás, akkor sincs minden veszve, mert az elvetett fűmag tetejére is kiszórható öntözés indítása előtt
 • akkor érsz el a legjobb eredményt, ha a granulátumot szerves anyagokkal kombinálva használod
 • az egyszeri kiszórás nem hoz csodát, az ismétlés lesz a siker kulcsa.
 • használd a Humin Garden-Sol oldatot 2-3 hetente a kertedben öntözéssel és a szemed előtt fog megtörténni a változás
 • tavasszal, ősszel és nyáron is kiszórva stabilan tartja a kiszórt tápanyagot, nem mosódik ki, nem halmozódik fel hanem mindig rendelkezésre áll a gyepnek
 • ha sárga foltos a fű, mert a talaj gyenge minőségű, akkor oldj fel 3-4 evőkanál granulátumot 10 liter vízben, öntsd le a foltot, ismételd meg és 2-3 hét múlva életre kel a fű, a foltot pedig örökre elfelejtheted

Itt a tavasz, ideje, hogy visszatápláld a föld kimerült raktárjait, mert csak így tud egészséges maradni. Légy te is azon több, mint ezer kerttulajdonos egyike, aki már megtapasztalta a “fekete gyémánt” áldásos hatását.

Ne feledd! Az egészséges talaj alapfeltétele a foltmentes, zöld gyepnek. Ebben lesz segítségedre a Humin Garden.

Molnár Gábor Éva kertészmérnök

www.kertfuvesites.hu

www.evakert.hu

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top