Otthonok és Kertek

Tojásfestés természetes festékanyagokkal

Sokféle tojásfesték kapható, de érdemes kipróbálni a hagyományos, természetes festékanyagokat, már csak azért is, mert így nem kell attól tartani, hogy a főtt tojás, amit elfogyasztunk, ártalmas az egészségre. Kék, piros, barna, lila és sárga színt is kinyerhetünk zöldségekből, minél tovább hagyjuk állni a tojásokat a festőlében, annál erősebb, élénkebb színt kapunk.

A színes tojásokra mintát is felvihetünk; készíthetünk levélnyomatos tojásokat, vagy csíkosakat; utóbbihoz használjunk vékony madzagot, spárgát, esetleg szalagot, ezeket tekerjük szorosan a főtt tojásokra, majd bújtassuk vékony harisnyába, és így helyezzük a festőlébe. (Régimódi tojásfestés c. cikkünkben bemutattuk a készítés menetét.)

Az írókázást is ki lehet próbálni: gyertyaviaszba mártott, kihegyezett hurkapálcával vagy fogvájóval különböző mintákat rajzolhatunk a tojásra, majd ha a viasz megdermedt, tegyük a festőlébe a tojást. A színes tojásokról óvatosan távolítsuk el a viaszt, és megjelenik a minta a tojáson.
Természetes festékanyagokSárga: 4-5 piros alma héját főzzünk 15-20 percig, a víz egy idő után elszíneződik, sárga festőlevet kapunk. A kihűlt festőlébe helyezzük a főtt tojásokat! Sáfrány- és körömvirágfőzet is megfelelő!

Piros, mályva: kockára vágott céklát főzzünk meg kevés ecettel. Ha hosszabb ideig hagyjuk a kihűlt festőlében a tojásokat, erőteljes piros színt kapunk, ha rövidebb ideig tartjuk benne, pasztell színeket – rózsaszín, mályva – kapunk.

Barna: 4-5 megtisztított vöröshagyma külső héját főzzük kb. fél óráig; a langyos, kihűlt festőlében 20-30 percig hagyjuk állni a tojásokat.

Kék: az apróra vágott vörös káposztát főzzük kb. fél óráig, miután kihűlt, tehetjük bele a főtt tojásokat.

Lila: 4-5 megtisztított lilahagyma külső héját főzzük kb. fél óráig; a langyos, kihűlt festőlében 20-30 percig hagyjuk állni a főtt tojásokat.

Zöld: Friss csalánlevelekből is készíthető forralással halványzöld színű festőlé; 20-30 percig hagyjuk állni a tojásokat a kihűlt lében. Érdemes kipróbálni a spenót forralásával nyert festőlevet is!

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top