Otthonok és Kertek

Tökéletesség és wabi sabi

A mai lakberendezési tendenciák egyik legnépszerűbb mozgatórugója – érthető módon – a természethez való vonzódás.

A home office és bezártság világában ez a természet iránti vágyódás többféle módon jelenik meg a meghatározó trendekben. Egyrészt nagy virágmintákban és a botanikai részletességgel ábrázolt növényi motívumokban, másrészt a természetes felületek és növényi alapanyagok felhasználásában, újrahasznosításában.

Nappali

A természetet idéző rusztikus rönk dohányzóasztal szép ellentéte a látványkandalló feletti faragott tálnak és a kerámiakancsóknak.

Szép példája ennek az iránynak ez a San Franciscóban található ház, ahol letisztult, minimál környezetben jelennek meg a natúr bútorok és kiegészítők, tisztelegve a természet előtt. Yana Prydalna a tervezője ennek a nem mindennapi atmoszférájú otthonnak. Ő maga nevezte el Golden Villának, mert színeiben, hangulatában az aranyló őszt, a természet elmúlását, annak szépségét hirdeti. A villában a tervezőnő különleges, védjegyévé vált stílusával találkozunk, amelyben ötvözi a nyugati látványelemeket az ősi japán szemlélettel, a wabi sabival.

„Semmi sem örök, semmi sem befejezett és semmi sem tökéletes”, ez a wabi sabi filozófiája, mely szerint a tökéletlenségben kell keresni a tökéletest, az örömet és a szépséget, ami az idő múlásával alakul ki és mélyül el. Ez a szemlélet a térrendezésben a szabálytalant kutatja, a befejezetlen, aszimmetrikus formákat, a természetes felületében hagyott, rusztikus bútorokat, a kézműves tárgyakat, melyek vagy készülésük folytán hordoznak szerethető hibákat, elnagyoltságokat, vagy az idő előrehaladtával szereznek olyan sérüléseket, amik emelik szépségüket. Mindez a japán enteriőrökre jellemző letisztult, tágas, világos terekben jelenik meg, neutrális színekben.

Konyha

Az egyszerűbb élet jegyében csak a legszükségesebb funkciók kaptak helyet a konyhában, mégis letisztult vonalvezetésével, tiszta felületeivel modern hatást kelt.

A több mint hétszáz éves wabi sabi a 2010-es években vált népszerű irányzattá az újrahasznosítás jegyében, a fogyasztói szemlélet ellenpontjaként, de most a pandémia alatt újabb lendületet kapott a természetes anyagok felhasználása miatt.

Yana Prydalna Golden Villájában is jól megfigyelhetőek a wabi sabi stílusjegyek, ahogy a természetes anyagok és az emberi alkotások kifejezik a tökéletlenség szépségét, az egyszerűbb élet örömeit, illetve ezek harmonikus egyensúlyát, együttélését.

A szürke árnyalatok és a földszínek, továbbá a fa jelenléte; a bútorokká, dekorációs elemekké váló rönkök, fahasábok a természetet idézik meg. A nádszövetű fotelek, a faragott és kerámiatárgyak, a háncs- és síkszövésű szőnyegek pedig az emberi kézművességet dicsérik. Mindezt finomhangolással, színben illeszkedő, modern felületekkel és tárgyakkal egészíti ki, mint például az öntött beton padló, a dekoratív vakolást kapott szürke falak, a csiszolt betonpultok a konyhában és a fürdőben vagy a bronzos árnyalatú design éjjeliszekrények a hálóban.

A domináns fafelületek mellett hangsúlyos látványelemek a fonott, nagyburájú lámpák is, melyek Prydalna minden munkájában megtalálhatóak.

A hangulat időtlen, mintha egy másik világban, egy másik időben járnánk. A természet közelsége tapintható a natúr anyagok és textíliák által, a redukált, neutrális színvilág pedig csak fokozza ezt a koncentrált, meditatív atmoszférát.

Fürdő

Az öntött, csiszolt betonfelületekből kialakított fürdő minden sallangot nélkülözve a megtisztulásra összpontosít. Szépsége az anyagok és formák letisztultságában és egyszerűségében rejlik.

Szöveg: Jaksa Szilvia

Tervezés: Yana Prydalna

Ez a lakásbemutató megjelent az Otthonok és Kertek Magazin 2021 április-májusi lapszámában!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top