Otthonok és Kertek

Kerti designelemek: ahol az esztétikum a praktikummal párosul

Bár a kerttervezést rengeteg szabály határozza meg, de szerencsére nincs kertrendőrség, ami betartatná őket. A fő szempont az, hogy te elégedett legyél. Olykor viszont előfordul, hogy a területet véletlenszerűen alakítjuk ki olyan növényekből, virágokból, amelyek éppen kéznél vannak, vagy hirtelen megtetszenek. Ha a kert emiatt kaotikusnak tűnik, néhány kulcsfontosságú részlet segítségével egységesebbé teheted a látványt. Milyen designelemeket érdemes használni, melyekkel feldobhatod a kertedet?

A fókuszpontok fontossága

Amikor a kertben dolgozol, a figyelmed gyakran az apróságok felé irányul, mint amilyenek például a gyomok vagy az időjárás okozta károk. Pedig néha érdemesebb egyet hátralépni, és úgy nézni az udvarra, ahogy egy új látogató tenné, aki az egészet egyben látja. Ha a tekinteted úgy tud végigvonulni a kerten, hogy sehol sem akad meg, akkor valószínűleg híján vagy a fókuszpontoknak.

A kerttervezésben a fókuszpontok lehetnek nagyobb növények, építmények vagy díszek, és az a feladatuk, hogy megragadják a figyelmet, majd azt a környező növényekre irányítsák. Ne gondold, hogy a rendelkezésedre álló terület túl kicsi ahhoz, hogy fókuszpontja legyen. Még egy balkonládának is szüksége van egy középpontra, ami köré a többi alkotórész csoportosulhat.

Mit helyezzünk a középpontba?

A fókuszpontok sokfélék lehetnek, például

  • nagy virágú vagy színes lombozatú növények,
  • egy pad,
  • egy szobor vagy
  • egy mutatós támfalelem növényedénnyel, amely rengeteg kreatív ötlet megvalósításában lesz segítségedre a ház körül.

Ha megtaláltad azokat a központi elemeket, amelyek szemet gyönyörködtetőek és jól passzolnak a térbe, ne feledkezz meg a kert bizonyos szegmenseit az utcafronttól vagy a szomszéd telkektől elválasztó designelemekről sem, amit egy mutatós kerítéselem képviselhet. Egy jól megválasztott kerítésrendszer ugyanis remekül kiegészítheti a kerted és udvarod prémium térkő- és laprendszereit.

Fotó: Frühwald

Mire ügyeljünk még a kert kialakításánál?

A különböző textúrájú növények kiemelik egymás legfontosabb tulajdonságait. Lehet, hogy odavagy a puha, bolyhos növényekért, de ha csak ezekből áll az egész kert, egy vizuális massza lesz az eredmény. Szükséged van merészebb lombozatra, mert a kontraszt az, amitől nem fog kétdimenziósnak tűnni a látkép.

Az olyan meleg színeket, mint a piros, a narancs- és a citromsárga, használd arra, hogy felhívd a figyelmet egy különleges helyre a kertben, míg a hűvös színeket, mint a zöld, a kék és a lila, amelyek a kertet csendesnek és derűsnek mutatják helyezd a hátsó részre, hogy tágítsák a teret.

Designelemek, térkövek és teraszlapok a Frühwaldtól

Szeretnél egy kertet, amely harmonikus egységet képez a ház egyéb kültéri egységével? Válogass a Frühwald termékei között, és tervezd meg kertedet, teraszodat vagy kapubeállódat velünk! Látványtervező szoftverünk segítségével megnézheted, milyen burkolatok mutatnának  a legjobban nálad, majd találd meg a hozzád legközelebb eső partnerünket az ország 232 pontján, ahol megvásárolhatod a kívánt terméket.

Olvasni jó

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top