Otthonok és Kertek

12 kertvilágítás ötlet kerttervezéshez

 A kertvilágítási megoldások nem csupán praktikusak, hanem varázslatos hangulatot is képesek teremteni, miközben kiemelik a kertünk egyedi jellegzetességeit és biztonságos navigációt tesznek lehetővé a kerti ösvényeken.

 

Ebben a cikkben 12 kreatív és stílusos kertvilágítási ötletet mutatunk be, melyekkel maximálisra növelhetjük kertünk esti hangulatát.

Ahogy a naplemente utolsó sugarai eltűnnek az égen, a kertünk szépsége nem kell, hogy vele együtt feledésbe merüljön.

Az egyik legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy ne akarjuk túl sok lámpával ellepni a kertet! Nemcsak arra kell gondolnia, hogyan néznek ki kerti világításaink amikor a kertben tartózkodunk, hanem arra is gondolni kell, hogyan néz ki otthonunk ablakunkon keresztül. A kertifények gyönyörű kilátást biztosítanak, amelyet bármilyen időjárási körülmények között élvezhetünk, és a teraszvilágítási ötletek különösen éjszaka, egész évben átalakíthatják ezt a teret. A kültéri világítások az otthonunk külsején segítenek hangulatot teremteni, kiemelve a hangulatot.

Ha figyelembe vesszük a kültéri világítások helyét, „a hatás egyszerre lehet finom és lenyűgöző

1. Vegyük figyelembe a kertvilágítás helyét

A megvilágítás nagyon hatékony módja lehet a fák, cserjék, a kertek jellegzetességei és építészeti elemeinek kiemelésére. A hatás egyszerre lehet finom és lenyűgöző.  A helyszíni tesztelés fontos a legjobb eredmények megfejtéséhez. Például, amikor megvilágítunk egy kifejlett fát, nincsenek egységes ágai. Fontos, hogy hogy alkonyatkor teszteljük, lássuk az eredményt. A fa lombkorona méretétől függően a lámpák több méterrel távolodhatnak az alsó ágaktól, és több lámpatestre is szükség lehet a hatékony lefedettség érdekében.

  • Ha a fényforrást a tárgy mögé helyezzük, dramatikus árnyékokat hozhat létre, különösen, ha a tárgyak mozgásban vannak, például növények a szélben.

2. Sugárzási szögek változtatása

Kép forrása: Light House Designs

Egy másik módja annak, hogy érdekes réteges elemeket hozzunk létre a változó sugárzási szögek használata. A széles sugárszög fényáradatot, a keskeny sugár élesebb, határozottabb fényt biztosít. Ha egy különös szoborszerű fát vagy kerti szobrot világítunk meg, érdemes lehet a lombkorona elülső részét lágy fényárral szórni, majd hozzáadni egy másik fényforrási elemet úgy, hogy keskeny fénysugarat sugározzon a törzsre, a fa közelébe helyezve a fa aljára. Ha a világítást a fa mögé állítjuk, sziluettbe varázsolja a szilárd formát. Egy nagy fűzfa úgy nézhet ki, mint egy tűzijáték, ahogy a fény átsuhan a lombkoronán. Ha a fa egy kerti tó vagy medence mellett van, a csillogó tükröződés a csendes, fekete vízen ugyanilyen lenyűgöző, például a fenti tervben, ahol a teraszon található ülőalkalmatosság körül felfelé ívelt többtörzsű fák tükröződnek.

3. A helynek megfelelő fényforrás kiválasztása

kertvilágítás

Nagyon fontos, hogy a helynek megfelelő lámpát válasszunk. A virágágyásokba beépített világításhoz tüskés lámpára van szükség, hogy elkerüljük a túlnőtt lombozatot, vagy a lámpatest tetejére hulló leveleket, amelyek elzárják a fényt. Ha a lámpatestet egy kerti ösvény részeként burkolatba helyezzük, akkor süllyesztett szerelvényre lesz szükség, és a kavics segítségével a lámpatestet be lehet süllyeszteni egy kőbe, hogy vízszintesen tartsa és rögzítse. A fenti kialakításnál tüskés felfelé mutató lámpákat használtak a peremen lévő fákra. Az álcázó fény is karaktert kölcsönözhet egy területnek.

4. Kültéri nappali létrehozása

Fotó: Rosendale Design

A kültéri világítások megteremthetik a kültéri „szoba” valódi érzetét. Külső nappali érzetét kelti például, ha a kültéri kandalló mindkét oldalának kerti falára helyezzük a lámpatesteket. A lágy háttérvilágítás finoman megvilágítja az ülőfelületet.

5. Napelemes lámpák az előkertben

Kültéri világítás tervezésénél ne hagyjuk figyelmen kívül az előkertet sem. A kültéri lámpa üdvözlő jelzőfényként szolgál a látogatók számára, valamint fokozza a biztonságot.

A legjobb, ha olyan kültéri világítást választunk, amelyek mozgás érzékelőn vagy időzítőn működnek. A szakaszosan működő lámpák kiválasztásával továbbra is élvezhetjük a kültéri világítás előnyeit, de nem zavarja a szomszédokat, és nem pazarolja az energiát, amikor nincsenek használatban.  A napelemes lámpák energiát takarítanak meg.

6. Pergola vagy kültéri terasz megvilágítása

Fontos a víz és külső hatások elleni védettség
Ha a pergolájában úgy van elhelyezve a megvilágítás, hogy a nap legnagyobb részében megvilágítja a napfény, bátran használhat modern LED szoláris megvilágítást is. Ezzel egyrészt pénzt is megtakarít, környezet védelmi hatása is van és  nem szükséges hogy áram legyen vezetve a pergolába.
Bármilyen lámpát választ tehát, ne feledje, hogy első sorban biztonságosnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy kellőképpen védett legyen a különböző külső hatások ellen. Ez azt jelenti, hogy a pergola megvilágításához csak IP 44 vagy nagyobb védettségű lámpát vásároljon.
További megoldások a pergola megvilágításánál a függőlámpák lehetnek. Legkedveltebbek a fém csillárok láncon. Ezen tipusú lámpák előnye, hogy egyenletes világítást biztosítanak és dizájnjuknak köszönhetőek a pergolák nagy részébe tökéletesen bele illenek.

7. Hangsúlyozzuk a magas fatörzseket kerti megvilágítással

Ha kertünket több magas fa díszíti, használjuk ki magas törzsüket és világítsuk meg kertünk azon részét ami sötét, a különböző fákhoz különböző hőmérsékletű izzókat válasszunk.

8. Világítsuk meg a kerti tavakat

Fotó: Kichler

A kerti szökőkutak békés hangulatot és nyugalmat teremtenek a kertben, ezen felül az áramló víz lágy zaja folyamatos háttérzenét nyújt a terület számára, azonban ez a varázslatos látvány eltűnik, amint az éjszaka beáll. Illesszük be a kerti világítást vízi alkotásainkba, hogy életre keltsük a látványt, és kiemelje azt a mozgást és karaktert, amelyet a víz hoz a kertbe.

9. Világítsuk meg a lépcsőket süllyesztett lámpákkal

A szegélyek és lépcsők megvilágítása a kertben praktikus és esztétikai előnyökkel is jár. A lépcsőfokok felülről, alulról vagy oldalról is megvilágíthatók. A lépések megvilágítása elsősorban a biztonságossá tételről szól. Mindig arra törekszünk, hogy a világítást a lehető legegyenletesebbé tegyük anélkül, hogy túl sok vakító hatást érnénk el, ennek legjobb módja, ha a fényt a lépcsőkön keresztül irányítjuk, hogy ne mutasson egyenesen az  arcunkba. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy fal van a lépcső mellett, akkor a legjobb hely a lámpák elhelyezésére az, ha a falba süllyesztjük a tiszta megjelenés érdekében.

10. Használjunk Hordozható kerti világítást

A dekoratív gyertyatartók és olajlámpák lágy, romantikus fényt adnak, és ideálisak alkalmi használatra teraszon vagy kis kertben – bár soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyákat. A stílusos belsőépítészetet tükröző asztali lámpák immár bárhol beszerezhetők, és tökéletes módja a teraszok dekorálásának.

11. Világítsuk meg a teret a napernyő alatt

A napernyő egy másik lehetőség a kültéri világításra, és különösen hasznosak az esti szabadtéri étkezéshez. Ezek lehetnek integrált egységek vagy lámpák, amelyek a napernyő tetejére rögzíthetők. Könnyen telepíthető, sok AA elemmel működik, például a Tchibo és a Partikellék webshop lámpáival.

12. A sötét területek meghagyása ugyanolyan fontos, mint a világítás

 

Elegáns és praktikus megoldásunk segítségével kertünk varázslatos helyszínné alakul át, ahol a fény és árnyék játéka egyensúlyban van, így a kívánt hangulatot könnyedén elérhetjük. A sötétség és a világos területek kontrasztja kiemeli a kert legkedvesebb részeit, legyen az egy hangulatos kiülő vagy egy impozáns mozivászon előtti terület. Egyensúlyozott fényeloszlás: A világításunk célja, hogy nemcsak megvilágítsa, de kiemelje kertünk legfontosabb elemeit, miközben a sötét területek megőrzik intimitásukat.

Nézd meg a többi kerti cikkünket!

További inspirációkért lapozz bele INGYENES e-magazinjainkban!

Kövess minket Facebook-onInstagram-on és TikTok-on!
Oszd meg!

További cikkek hasonló témában

Scroll to Top