Otthonok és Kertek

A műtrágya veszélyei..

A műtrágyákat nagy választékban árulják a gazdaboltokban, áruházakban. Ezek közül, a nagyobb problémát az úgynevezett burkolt, vagy lassú lebomlású gyeptrágya használata okozhatja. Mint az a nevükben is szerepel, ezek lassú lebomlásúak, ezért akár 6-9 hónapon keresztül, fokozatosan juttatják ki a tápanyagot.

Egyes termékek sok-sok pici, többféle méretű és színű golyóból állnak. Ezt a fűre kijuttatva, a kisgyermeket könnyen kíváncsivá teheti. A műtrágya okozta mérgezés legtöbbször bőr- és nyálkahártya irritációt okoz, durvább esetben szétmarhatja a bőrünket, lenyelve a nyelőcsövet és belső szervi károsodást is okozhat. Ez ugyanúgy fenyegető a háziállatokra nézve is, mint azt ebben a cikkben is olvashatjuk.

A gyártók és a forgalmazók nem szeretik ezt reklámozni, és hogyha megkérdezel egy kertészt, aki ezzel foglalkozik, valószínűleg ő sem tulajdonít majd ennek jelentőséget. Az esetek többségében lehet, hogy nem fordul elő ilyen mérgezés, de jobb ha nem kockáztatunk.

Még ha nem is közvetlenül eszi meg vagy veszi a szájába a kisgyermek a golyócskákat, akkor sem egészséges az, hogy a talajba ilyen anyagokat juttatunk a közvetlen életterünkbe, ahol meghitten játszadozunk a gyermekünkkel a zöld pázsiton.

Ha mégis műtrágya mellett döntesz, akkor fokozottan figyelj a gyermekre amikor a kertben van.

Mi a megoldás a műtrágya helyett?

Mi már több éve nem használunk műtrágyát az általunk gondozott kertekben. Sokkal inkább szerves növény- és gyeptrágyákat alkalmazunk, amiknek nincsen ilyen mellékhatása. Ezeket is granulált formában árusítják. Pár öntözés után már be is mosódnak a talajba, és nem is látszik mivel általában barna színű. Szaguk nem jelentős.

Ha ilyet használsz a gyepre, akkor azt javaslom, hogy ne egyszerre használd fel a zsák tartalmát, hiába írja elő a négyzetméternek megfelelően a használati utasítás a zsákon. Gyep esetében inkább több adagban juttasd ki a fűre. Így fokozatosabban veheti- és használhatja fel a gyep, és tovább tart a hatása. Véleményem szerint sokkal jobb hatásfokkal működnek ezek a trágyák, és ameddig a műtrágya nem csak a gyermekeid kezét marhatja meg hanem a talajt is, a szerves trágyáknak nincsen hosszútávon környezetkárosító hatása.

Természetesen figyeljünk az előírásokra, és vigyázzunk nehogy a túl sok anyag kijuttatásával kiégessük a gyepet.

Ha jó minőségű tápanyagot keresel növényeid számára, ami a gyerekekre sem veszélyes, akkor én ezt javaslom.

Cikkünket a jövő héten folytatjuk, tartsanak velünk..

Szerző: Kelemen Gábor

Kertmenedzser

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top