Otthonok és Kertek

Ha ágaprítás, akkor Wolf-Garten

Ahogy közeledik a tavasz, a kerti munkák ideje is elérkezik – ám akad tennivaló bőven az ősz és a tél végén is. A lehullott, illetve a fák és bokrok lemetszett ágait manapság már tilos, illetve nem ildomos elégetni, mert amellett, hogy rengeteg füstöt okoz, még kárba is megy a faanyag!

Ha viszont zöldhulladékként akarsz a gallyaktól, ágaktól megszabadulni, akkor a nyesedék meglehetősen sok helyet foglal. A megoldás az ágaprítás, avagy szecskázás.

Természetesen néhány gally esetében nincs szükség gépre, ám akinek gyümölcsöse, sok bokra, díszkertje van, az nem is két zsákot fog zöldhulladékkal megtölteni! Ilyenkor jön jól, ha akad egy ágaprító gép a háznál.

Ha már van ágaprító géped, de másik fajtát is kipróbálnál, vagy most kezdenél kertészkedni, akkor ez a cikkünk Neked szól!

Milyen ágaprító gépet válasszunk?

Szecskázó gépből éppen úgy többféle akad, mint fűnyíróból vagy láncfűrészből, ami jó hír, mert így mindenki megtalálhatja a neki ideális fajtát.

Kezdjük az alapokkal: mire jó a szecska, a mulcs azon túl, hogy nejlonzsákba rakjuk és elszállíttatjuk? Olyan kérdés ez, amit minden tavasszal és ősszel feltehetünk, ha szép nagy kertünk, telkünk van és nem volt szívünk letérkövezni.

Hogyan érdemes szecskázni?

Mit kezdjünk a fák és a bokrok hullott gallyaival, levágott ágaival? Ha jót akarunk a növényeinknek, akkor komposztáljuk őket.

Akinek van már tapasztalata a témában, nyugodtan átugorhatja ezt a részt, de azok, akik még csak ismerkednek a saját kert vagy telek szépségeivel, mindenképpen olvassanak tovább.

Ehhez szükségünk lesz viszont egy kerti ágaprítóra – vagy pedig a manuális módszerrel hosszú órákat tölthetünk a kellően kis darabokra törögetésükkel. Ráadásul a zöldágak aprításához legalább egy éles fejsze kell, ha hasznos kis darabokra akarjuk vágni őket.

Miért környezetbarát egy ágaprító?

Amennyiben viszont rendelkezünk például egy Wolf-Garten ágaprítóval, akár jól is érezhetjük magunkat, miközben a gép helyettünk darál – végül pedig a mulcsot vagy szétszórjuk, vagy mehet a komposztálóba.

Márpedig a Természet elég bölcsen úgy oldotta meg a növényzet megújhodását, hogy a lehullott, letört (vágott) ágak tökéletesen hasznosulnak táptalajként. A Wolf-Garten ágaprító termelte szecska nagyon apró, ezáltal ideális komposztáláshoz, de akár mulcsozáshoz is.

A mulcsozás előnyei:

Azt tudjuk, hogy a komposztálással ideális, tápanyagokban gazdag termőföld, humusz hozható létre az egyébként szeméttelepre kerülő ételmaradékból és konyhai hulladékból – de a mulcsozás mire jó?

Nos, elsősorban arra, hogy megtartsa a talajra hulló esővizet vagy öntözésből származó vizet. Ha nincs megfelelően takarva, akkor akár a talajra juttatott víz 80%-a is elpárologhat! Megfelelő takarással viszont ott tarthatjuk az éltető folyadékot, ahova szántuk, és a párolgás mértéke 10%-ra is csökkenthető!

Késes ágaprítót vagy forgókéses ágaprítót érdemes inkább választani?

Habár első hallásra túl sok különbség nincs, valójában teljesen másként közelítik meg a témát. A késes ágaprítók inkább a komposztnak ideálisak, mert nagyon apró darálékot csinálnak.

Lényegében a gyaluval azonos elven működnek a késes ágaprítók, mert itt egy lemezen helyezkednek el a kések. Ez a lemez forog, és vékony szeleteket vág az aprítóba tolt ágakból. Mivel így rengeteg felület keletkezik, amin megtelepedhetnek a mikroorganizmusok, ezért a darálékból ideális táptalaj lesz a komposztálás során.

A forgókéses ágaprítók inkább a maximális teljesítményük miatt kedveltek a használatukkal járó enyhébb zaj mellett

Az ágaprító, más néven szecskázógép legfeljebb 45 mm átmérőjű nyesedéket képes biztonságosan feldolgozni. Az ágakat, gallyakat hengerkéssel darabolja a megfelelően kis méretre, méghozzá viszonylag alacsony, 98 dB zajszint mellett – ez nem sokkal hangosabb, mint az átlagos fűnyíró.

Miért éppen Wolf-Garten ágaprítót érdemes vásárolni?

A WOLF-Garten forgókéses ágaprítóit joggal nevezik csendesnek, ugyanis a forgókések lassan forognak, és inkább zúzzák a levágott ágakat, mintsem gyalulják. A lassú zúzás miatt csendesebb, mint amikor éles kések gyalulják sebesen az ágakat. A végeredmény viszont egyaránt jó komposztálásra és mulcsozásra.

A Wolf-Garten SDL2800 EVO igazán univerzális, elektromos ágaprító, ami hasznos kisgép lehet a számodra, ha a lenyesett ágakból mulcsot, vagy komposztba való anyagot szeretnél előállítani. Az ágaprító a darabolt nyesedéket a tartozék gyűjtődobozban tárolja.

Jellemzői:

  • Acél és műanyag váz,
  • Forgó körkéses,
  • Jobbra/balra forgás,
  • Motorfék,
  • Nullfeszültség kapcsoló,
  • Stabil csőváz,
  • Tartozék erős gyűjtőkosár,
  • Túlterhelés elleni védelem,
  • Vibrációmentes ágbehúzó,
  • Zajszint 98 dB(A).

Miért annyira közkedveltek a Wolf-Garten készülékek?

A legfőbb ok a német minőség, ami immáron több mint fél évszázada igazolja azt a közvélekedést, hogy aki tartós kerti gépeket keres, az Wolf-Gartent válasszon.

A Wolf-Garten legfőbb törekvése az, hogy tartós és megbízható kertészeti szerszámokat és kiváló minőségű, nagy teljesítményű gépeket tervezzen az emberek számára, amelyek megkönnyítik és kellemesebbé teszik a kertészkedést.

www.emaki.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top