Otthonok és Kertek

Hogyan lesz a fa teraszburkolata jövőre is szép? Gyorstippek az őszi ápoláshoz

A fa teraszburkolatok folyamatosan ápolást igényelnek: az UV sugárzás okozta szürkülést, repedéseket és a felület kiszálkásodását felületkezelés nélkül nem lehet megakadályozni. Mielőtt beköszönt a rossz idő, ajánlott gondoskodni arról, hogy jövőre is szép legyen a terasz. Most még időben van, és ha az alábbi tanácsokat megfogadja, a karbantartás gyerekjáték lesz!

Mikor vágjon bele?

A felületkezelésre legjobb a kora őszi időszak, érdemes még az őszi esőzések előtt, de a nagy nyári melegek elmúltával belekezdeni. A legideálisabb, ha 10-25 Celsius fok közötti időben végezzük a munkálatokat.

Túl meleg időszakban azért nem tanácsos a felújító felületkezelést elvégezni, mert az erős napsütésben a faanyag túlságosan felmelegszik, melynek eredményeként a kezelőanyag képtelen beszívódni a felületbe. Ha nagy a hőség, akkor a száradás is felgyorsul, mely szintén nem megfelelő mélységű beszívódást eredményez. A felületre „ráégett” ápoló-olaj filmréteg érzékeny a felázásra és a felkopásra.

A megfelelő felhordott anyagmennyiség is nagy jelentőséggel bír. A kevés anyag lassabb ideig védelmezi a fát, a túl sok pedig lehetőséget ad a pikkelyes leválásra. Kétszer, keveset javasolt felhordani, csak annyit, amit a faanyag képes magába szívni. Ha ezt elvétettük, akkor a még nedves réteg alkalmas a visszatörlésre.

Milyen a jó ápoló-olaj?

A fa teraszburkolatok ápolására alkalmas ápoló-olajok három tényezőre fókuszálnak. Első feladatuk a fa folyamatos olajosan tartása, mely megakadályozza a nedvesség bejutását a faanyagba, de ennél is fontosabb, hogy lassítja a hirtelen kiszáradást, mely a repedések igazi forrása.

Második feladatuk az UV-állóság, melyet a színezéshez használt pigmentek képesek biztosítani. A harmadik feladatuk pedig a kiszálkásodás megakadályozása. Egy mezítláb használt terasz esetén nincs rosszabb élmény a lábujjba, talpba beszúródó szálkánál.

Érdemes olyan terméket választani, amely nem tartalmaz a környezetre és az emberre veszélyes károsanyagokat, ezért alkalmazható medencék és virágágyások közvetlen közelében, és emberi érintkezéssel kapcsolatba kerülő kerti bútorokon is.

A Remmers a Gartenholz-Öle ECO kertibútor és teraszburkolat ápoló-olaj termék gyártásával még ennél is tovább ment a környezetvédelem tekintetében. ECO jelzést csak olyan termék kaphat, amelynél a kötőanyag gyártáshoz 70-80%-ban megújuló nyersanyagokat használnak. Az ECO tanúsítvány másik fontos kritériuma, hogy a termékek gyártásához megújuló energiaforrásokat kell használni, például biogázt, szél- és napenergiát. Így Ön is csökkentheti az ökológiai lábnyomát, még a fa teraszburkolat ápolása közben is.

Így lesz tényleg tartós a kezelt teraszburkolat eredménye

A Remmers festékkel átlagosan négyszer ritkábban kell elvégeznie a ház körüli festéseket, mert sokkal időtállóbbak. Vagyis ha most ősszel megejti a felületkezelést, jó pár évig nem lesz gondja a teraszra. A megbízható, német minőséget a magyar szakemberek már 25 éve ismerik, ez is jelzi, hogy milyen jó eredményeket garantálnak a Remmers termékek. A terasztulajdonosok pedig főleg azért kedvelik a Remmerst, mert a festékek, lazúrok nagyon könnyen kezelhetők, még a kevésbé profik is egyszerűen tudják használni. Keresse a Remmers termékeket a festékboltokban vagy tudjon meg róluk többet a www.remmers.hu oldalon!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top