Otthonok és Kertek

Lakberendezési kisokos: hogyan válasszunk színeket?

Tippek a tökéletes színek kereséséhez

Ha sikerült kiválasztanunk a hozzánk leginkább illő lakberendezési stílust és hogy mennyit költenénk a lakásunk, házunk felújítására, a következő lépés a színek használatának eldöntése.

A megfelelő színek kiválasztása komoly fejfájást okozhat. Ajánlatos olyan lakások, szobák, belső terek képeit összegyűjtenünk, amelyek hasonlítanak az elképzelésünkhöz. Ne ragadjunk le csak pár fotónál! Gyűjtsünk képeket a netről, nyomtatott magazinokból, lakberendezési újságokból – még divatlapokból is! Minél több, annál inspirálóbb!

Figyeljük meg, hogy akadnak-e olyan színek, amelyek újból, és újból feltűnnek a kiválasztott képeinken. Van-e olyan szín, ami kifejezetten jobban tetszik, mint a többi? Melyek azok a színpárok, amelyek jó érzéssel töltenek el? Ezekre a kérdésekre válaszolva közelebb kerülhetünk a hozzánk leginkább passzoló színpaletta megtalálásához.

Egyet viszont ne felejtsünk el! Csak mert kedvelünk egy színt, nem biztos, hogy az a legideálisabb a tervünkhöz. Mi az a hangulat, amit el szeretnénk érni? Azt akarjuk, hogy a helyiség világos, és üdítő legyen? Vagy inkább sötét, és megnyugtató? Amennyiben a válaszunk az első, akkor a barna szín nem éppen a legjobb választás, még akkor sem, ha teljesen odavagyunk érte.

Vegyük figyelembe a helyiség világosságát, megvilágítottságát is. Intenzív, élénk színek jól alkalmazhatóak meleg, napos éjhajlaton, ahol az erős napsugárzás tompítja a színek intenzitását. Ezek a színek viszont nem mutatnak túl jól a hidegebb klímájú északi országok lakásaiban.

Néha a legklasszabb színek ott vannak az orrunk előtt, csak ki kell lépnünk az ajtón. A növényzetben, a kőzetekben, a földeken, és vizeken, a természetben.

Bár sokszor halljuk, hogy ruhásszekrényünkbe tekintve rátalálhatunk saját színeinkre, a lakberendezők mégsem ajánlják ezt a megoldást. Attól, hogy egy színt szeretünk hordani, és jól áll, nem jelenti, hogy benne élni is a legmegfelelőbb választás. És ez fordítva is jellemző. Vannak színárnyalatok, melyek nagyszerűen mutatnak belső terekben, de borzalmas hatást keltenek viselve őket.

Laurence Tamaccio Design Destinations

Egy másik ötlet az ideális színek kiválasztására. Keressünk a lakásunkban olyan lakberendezési kiegészítőket, amelyeknek színeit nagyon kedveljük. Legyen az egy festmény, egy szőnyeg, egy díszpárna…Ha szeretjük ezeket a darabokat, szeretni fogjuk ezek színeit is, ha visszatérnek a szobában egyéb felületeken.

D&D Interiors / Mikhail Dantes

Mint ebben az étkezőben is, a falikép piros színe visszatér a székek színében, ami összehozza a teret, és harmóniát eredményez. A bútorzat többi eleme természetes, naturális színvilágú, így nem nyomja el az elsődleges piros szín hatását.

Tim Barber Ltd Architecture

Most, hogy kiválasztottunk néhány színt, hol is kéne őket használnunk? Ez a komfortzónánktól és a pénztárcánktól is függ. Hogy miért múlik a költségeken is? Ha egy aktuálisan trendi színt választottunk, tudatosítsuk magunkban, hogy az hamar elavulttá válik, és új szín jön majd a helyébe, amit szintén cserélnünk kell. Csak abban az esetben válasszunk egy divatszínt, ha az valóban tetszik nekünk. Ha azt szeretnénk, hogy a berendezési tárgyaink hosszabb életűek legyenek, tartózkodjunk a hóbortoktól. Amennyiben mégis beleszeretünk egy színbe, és ragaszkodunk hozzá, akkor ezt olyan kiegészítőkben alkalmazzuk, amiket könnyedén lecserélhetünk, mint például díszpárnák, függönyök, ágytakarók, szőnyegek.

A költségek azért is számítanak, mert nem mindegy, hogy az adott színt hol, és milyen formában kívánjuk beilleszteni az enteriőrbe. Nem mindegy, hogy egy kanapét veszünk-e meg a kiválasztott színben, netán egy egész falat festenénk be vele, vagy csak néhány kiegészítőben hoznánk vissza a színvilágot. Egy vörös kanapé csodás darab, de hosszú időre a piros színhez kötjük magunkat vele, mivel drága bútor, ezért nem fogjuk évente lecserélni, vagy újrakárpitoztatni. Így alaposan gondoljuk át, hogy melyek azok a színek, amelyekkel hosszútávon is szívesen élünk. együtt.

Olga Adler

Ha kicsit konzervatívabban vagyunk, és nem merünk a színekkel játszani, úgy a nagyobb bútorokon használjuk a földszíneket, természetes színvilágot, az adott színt pedig csak a kiegészítőkben alkalmazzuk. Nem szükséges az egész szobát egy intenzív színnek uralnia, bámulatos harmóniát eredményez az is, ha a helyiségben csak a kisebb lakberendezési dekorációs elemekben tér vissza.

Példaként itt ez a nappali. A kék karakteresen és tisztán határozza meg a szoba színvilágát pusztán a fal színével, valamint a párnák, és drapériák motívumaival, színvilágával. Ezek azok a lakberendezési tárgyak, melyek egyszerűen változtathatók, ha ráununk.

LGB Interiors

Vannak bizonyos színek, melyek sokoldalúbbak, többrétűen, és jobban használhatóak, mint mások. Egy égkék fotel több színnel párosítható, ezáltal nagyobb lehetőséget ad a színekkel való játékosságra, mint akár egy narancssárga, vagy rózsaszín.

Cantoni

Általában nem kell leragadnunk egy kiválasztott színnél. Merjünk csak a színárnyalatokkal játszani a különböző helyiségekben! A színhasználat egyetlen trükkje a következetesség. A színek összeválogatásakor ügyeljünk azok harmóniájára. Például ne használjunk az egyik helyiségben alapszíneket, a másikban pedig a pasztelleket.

Jim Burton Architects

Szintén jó irány lehet egy meghatározott koncepció, amely végigvonul az egész lakáson. Ez lehet egy azonos plafon-, vagy padlószín, vagy egységes színű ajtó-, és ablakkeretek.

Michael Abrams Interiors

Miután kitaláltuk, hogy mely színekkel dekoráljuk otthonunkat, csillapítsuk az égő vágyat magunkban, hogy a festéket vegyük meg először. Ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, mert így az összes kiegészítőt e köré a szín köré kell választanunk, ami szinte lehetetlen. Szerezzük be először a kiegészítőket, és utoljára vásároljuk csak meg az ezekhez illő falfestéket.

Forrás: lakbermagazin.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top