Otthonok és Kertek

Mi történik télen a biokertben?

20 évvel ezelőtt jórészt hódunyha alatt szunyókált és várta a tavaszt. Még a fóliasátrak is üresen tátongtak a mínusz 10-20 fokos hidegben, mi pedig a havat takarítottuk.

Mostanra azonban annyira átalakult az éghajlatunk, hogy fogalmunk sincs milyen lesz a telünk. Valószínűleg lesznek hosszabb fagymentes periódusok, az átlaghőmérséklet magasabb lesz a normálisnál, viszont az anomáliák (hirtelen jött hidegek és különböző csapadékfélék) megszaporodnak.

Ezekre teljesen felkészülni nem lehet, de nézzük mi az, amit tehetünk.
Tél alá vetéssel már egészen korai tavaszi időszakokban is szedhetünk friss zöldségeket a kertünkből és hogy majdnem Karácsonyig szüretelhetők az őszi málnák, szamócák.Léteznek áttelelő zöldségfélék. Ezek képesek a többszöri visszahibernálódásra, ezért bármikor vethetők, akár télen is ha felenged a talaj. Kis fátyolfóliás takarással még koraibbá tehetjük a termést.
Áttelelő fajták vannak a hagymák, borsók, spenótok, salátafélék, különleges levélzöldségek,  káposztafélék, petrezselymek, sőt sárgarépák között is.Nagyon sok kertben építettek a járvány idején különböző üvegházakat, fóliasátrakat. Ezeket most nagyszerűen kihasználhatjuk. Az áttelelő zöldségek fejlődését már fűtetlen takarásban is nagyon fel tudjuk gyorsítani. Például egy novemberben elvetett Amsterdam fajtájú sárgarépa, fűtés nélkül egy üvegházban, március-áprilisban már szedhető. A hidegtűrő levélzöldségek egy része pedig egész télen vethető és betakarítható. Ilyenek például a zöldhagymák, fejes saláták, spenótok, madársaláták, mellett az ázsiai saláták jó néhány fajtája, de olyan különleges finomságok is, mint a Borbálafű, Kerti Zsázsa, vagy Tengerparti útifű.

A biokertek gyümölcsfáit nem szoktuk komoly mérgekkel lemosó permetezni sem ősszel, sem tavasszal. Aki azonban csak most áll át a vegyszermentes gondozásra, vagy nagyon betegek a fái, annak érdemes lehet fagymentes időszakban egy narancsolajos permetezést elvégeznie.Télen lehet kihelyezni a gyümölcsösbe olyan ragadozó atkákat, amelyek elszaporodva a fákon, teljesen lecsökkentik az apró szívókártevő rovarok számát. Az így kezelt gyümölcsfák sokkal egészségesebbek lesznek, hiszen a betegségek nagy részét ilyen kártevők szállítják egyik növényről a másikra.

A hasznos madarak téli etetése nagyon népszerű dolog, arra azonban kevesen gondolnak, hogy fagyos időben vizet sem találnak. Sokat segítünk, ha naponta egyszer feltöltjük az itatót és néhány szelet gyümölcsöt szúrunk a fák ágaira, vagy a kerítésre.

Immunrendszerünk és egészségünk erősítése érdekében együnk saját előállítású csíranövényeket, mikrozöldségeket. Ezek tápanyag és vitamintartalma nagyon magas, ezért már kis mennyiség rendszeres fogyasztása is sokat segíthet a zöldszegény téli időszakban. Termesztésük nem bonyolult, házi módszerekkel is megoldható.

Kora tavasszal hirtelen fog a nyakunkba szakadni a sok kerti munka a metszéstől, a lemosó permetezésen keresztül a vetésig.
A téli nyugalmas időszakot használjuk fel a tervezésre, tanulásra és beszerzésre.

A vetéstervek elkészítésében sokat segíthet a növények és a növénytársítás ismerete. Ma már elérhetők biokertészeti tanfolyamok és szakkönyvek, amelyeket érdemes megnézni.A bio vetőmagok januárban érkeznek meg a boltokba, ezért akkor érdemes megtervezni a vásárlást. Inkább kevesebb, minőségi, bio vetőmagot vegyünk, mint sok, olcsó, vegyszeres magot. Nem éri meg bizonytalan anyagokkal kísérletezni a kertünkben.

A mikro zöldségek előállítására csak ugyanolyan bio vetőmagok használhatók, mint az étkezési csírákhoz. Ennek az az oka, hogy a növények korai fejlődési szakaszában a csávázott vetőmagok kezeléséhez használt kémiai növényvédő szerek még mérgező mennyiségben vannak jelen. Kezeletlen vetőmagokat csak biztos forrásból szerezzünk. Biokertészeknek ez legjobban saját visszafogású magokból sikerülhet. Ezért fontos, hogy amikor például felmagzik a retek, a spenót, a rukkola, vagy a snidling, akkor tegyük el a magokat. Télen igen értékes táplálékhoz juthatunk a csíráztatásukkal.

Boldog, Békés Karácsonyt kívánok minden kedves Kertbarátnak!

Székely Gyöngyvér
biokiskert.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top