Otthonok és Kertek

Milyen kert illik hozzám? Mutatjuk!

Sokan úgy tartják, hogy a kertészkedés a tudomány és a művészet találkozása. Egyrészről minden növénynek van egyfajta ültetési, gondozási, teleltetési, szaporítási és metszési módja, másrészről viszont mindegyik kert olyan, mint egy műalkotás: egyedi, különleges és magán viseli az alkotója kézjegyét.

Ha ránézünk a kertre, sokat megtudunk az alkotójáról is: vannak, akik például inkább a rendezett zöldségágyásokat kedvelik, ami pragmatikus megközelítésükről tanúskodik, míg mások vad virágcsokrokat, szelíd réteket alkotnak, színek tömkelegével kifestve külterük vásznát — ők inkább a kényelmet és a kikapcsolódást keresik a kültéren. 

Az angol kertek ápolt fűtengereitől a japán zen-kertek sziklás világáig a kertészet a sokszínűségről szól, amely a funkcionalitás és a gyakorlati haszon mellett az egyéniséget és a kreativitást is fontosnak tartja, sőt, ünnepli. 

Annyi kert van, ahány ember — mindegyik a személyes stílus, ízlés és preferencia különálló bizonyítéka. De ennyi lehetőség közül vajon hogyan döntsük el, hogy milyen kert illik hozzánk?

A zölden tornyosuló világ

A kertet sokan a természettel kötik össze — a természetet pedig a zöld színnel azonosítjuk. Emiatt olyan zölden pompázó, gyakran akár még a virágokat is nélkülöző örökzöld növényeket ültetnek, amelyek nyugtató hatással bírnak, bármikor is néznek rájuk.

Az egyik legnépszerűbb örökzöld növény kétségtelenül a smaragdtuja, amely nemcsak horizontálisan — sövénynövényként — ültethető, ahogy azt a legtöbb kertben megszokhattuk, hanem vertikálisan növekvő, egyedülálló növényként: szoliterként is. Fontos azonban elmondani, hogy manapság nem igazán éri meg ültetni, hiszen nagyon ritkán éri meg az „időskort” — ágai egy idő után besárgulnak, elszáradnak majd leesnek, a növény pedig egyre jobban felkopaszodik, míg teljesen ki nem hal. 

Akad azonban egy kiváló alternatíva, amely szépségben simán felveszi a versenyt a smaragdtujával, azonban jóval strapabíróbb nála: ez nem más, mint a leylandi ciprus. Ugyanúgy ültethető sövénynövényként, szoliterként  is — a negatív következményektől azonban nem kell tartanunk.

A színek örökkévalósága

Természetesen a zöld szín — bár pszichológiailag a legnyugtatóbb színnek számít — nem biztos, hogy minden kertész igényét önmagában kielégíti, érdemes lehet más színeket is a kertünkbe csempészni.

Ehhez olyan növényeket kell választani, amelyek színes ágakat, terméseket és virágokat hoznak — vagy színes állatokat csalogatnak otthonunkba, például pillangókat.

A legjobban akkor járunk, ha olyan növényeket is választunk, amelyek télen is képesek színessé tenni a kopár tájat: a vöröslő bogyóival díszítő magyal például kimondottan ilyen.

Bár igaz, hogy a zöld megnyugtat, de a színek tesznek majd minket igazán boldoggá. Ami pedig felteszi az “i”-re a pontot, az nem más, mint a különleges formák.

A pompázó különlegesség

A növényeknek létezik egy csoportja, amelyeknek bár nincsenek különleges termései vagy színes virágai, mégis van egy óriási előnyük: szinte minden stílusú kertbe tökéletesen beleillenek.

A díszfüvek különleges formája például segít megtörni a tucatkertek kiszámítható, már-már unalmas kinézetét, és valami extrát, valami igazán egyedi hangulatot képesek kölcsönözni még a legelhanyagoltabb helyeknek is — nem beszélve az igényes, gondosan ápolt kertekről.

Amennyiben egy igazán természetes, egyedi stílusú, különleges kertet szeretnénk csodálni otthonunkból vagy a teraszra kilépve, semmiképpen se hagyjuk ki a díszfüveket!

Képek forrása: Unsplash.com és Pexels.com

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top