Otthonok és Kertek

Privát ház a Moonsund-szigetcsoportban

Az elbűvölő észt szigetek egyedisége inspirálta Hanna Karits építészt, hogy kölcsönösen előnyös kapcsolódást hozzon létre a helyi anyagok, a béke, a fény és a természet között. Ez egy olyan épület, ahol egyszerre élvezhetjük az északi sötétséget, és a friss levegőt.

Az épület CLT favázas panelekből épült, amelyek jól rezonálnak a túlnyomórészt faburkolatú belső térrel. A Thermory Kőris burkolatot a régió hosszú és hideg téli időszakának kiegyensúlyozására használták, ezzel meleg és emberbarát beltéri klímát teremtve. Az építész az észt mészkövet választotta második uralkodó anyagnak.

Elrendezés

A ház elrendezése az eredeti gyárépület továbbfejlesztése. Az épület egy bungaló, belső udvarral, magas és impozáns ablakokkal körülvéve, amelyek a hosszú folyosókat és a nappalit fénnyel töltik ki.
A házban több hálószoba található, amelyek mindegyike egy hosszú mészkő és faburkolatú folyosóra nyílik. A hálószobák letisztultak, jól átgondoltak, és minden szükséges szempontnak megfelelnek, ha egy család néhány napos vidéki nyaralásra érkezik.

Anyagok

A házban használt anyagok többsége természetes – hőkezelt kőrisfa, mészkő, agyagfesték, gyapjúszőnyegek. Ez a kombináció esztétikai döntéseken alapult, valamint az építész azon célján, hogy a lehető legtermészetesebb környezetet teremtsen, békét kínáljon és felfrissítse a lelket.
Annak érdekében, hogy a fa, mint a leginkább környezetbarát és megújuló építőanyag, értékét növelje, az építész a lehető legkülönbözőbb módokon használta fel.
„A faanyagként való felhasználásáról már az első ötletbörze alkalmával megállapodtunk az ügyféllel, és úgy döntöttem, hogy kihívásnak tekintem” – mondta Karits. „Korábban már volt tapasztalatom a Thermowood anyagok használatáról, de nem ilyen léptékben.”

A padlókon kívül thermowood kőrisfát használták a nappali és a hálószoba mennyezetén is, hogy a nagy üvegfelületű, magas és tágas szobák térbeli élmény szempontjából biztonságosabbak legyenek az emberek számára.

„A vágy, hogy ilyen meleg és sötét árnyalatú fával kísérletezzünk, mint a hőkezelt kőris, izgalmasnak tűnt, de tökéletesen illeszkedett a környezethez is. Térben is kísérleteztem, érdekelt hogyan lehet egyensúlyba hozni egy szobát, ha nagyon magas a mennyezet és a nagy üvegfelület, és a kőris tökéletes anyagnak bizonyult ehhez.”

A beltéri ajtókat külön meglehet említeni, ahol az őket nyitó személy közvetlenül érintkezik az anyaggal. Ezt úgy érték el, hogy nagy figyelmet fordítottak a kéz ergonómiájára, a faanyag puha érzetésre, valamint a lehető legtisztább megoldásra törekedtek a tervezésben.

Részletek

Az egyedi részletek egy speciális bútorgyártóval és asztalos csapattal együttműködve készülnek. Hasonló leleményes gondolkodásmód látható a ház minden részletében – a vágy, hogy újra gondoljuk és átalakítsuk a megszokott megoldásokat, hogy új módszereket találjunk a dolgok rendezésére, a tér felosztására és a légkör megteremtésére.

A konyha a tágas nappali része, de teljesen külön zónát képez alacsony mennyezetével és thermowood kőris burkolatú falaival. A nappali és a konyha közé favázas üvegajtókat helyeztek el, a panelek szétnyithatók, a főzés idejére a két tér elválasztására.

A konyhapult mögötti hátlapot megmaradt mészkőlapból készítették. A megmaradt kőlapot keskeny csíkokra vágták, ami a mészkövet részletes és kifinomult anyagként mutatja. A széles konyhai mosogató és a munkalapok fekete gránitból készülnek, mint egyedi megoldás. A kamrába egy rejtett ajtón keresztül lehet belépni.

A nappali közepén lévő nagy kandalló ötlete abból az érzésből inspirálódott, hogy mindig jó a tűz mellett tölteni az időt. Ez egy széles mészkő ülősarkot eredményezett, amelybe egy kandalló süllyesztettek. A felső térfogatot acéllemezek borítják, amelyek befejezését speciális patinációs módszerrel érik el.

Fény

A világítás megtervezésénél arra törekedtek, hogy a lehető leg letisztultabb és szerényebb legyen. A külső világítás nagyon minimális és diffúz, hogy ne zavarjon minket a csillagos égboltban való gyönyörködésben. A beltéri világítás meleg -barátságos, ezzel fokozva thermowood kőris burkolatok meleg árnyalatát. A házat elsősorban nyaralásra – pihenésre tervezték, ami azt jelenti, hogy a hangsúly a fény megteremtésére azokon a területeken törekedtek, ahol az emberek együtt tölthetik az időt, mint például a konyha, a szauna és a nappali. A világítási megoldás többi része tisztán pragmatikus.

Építész
HANNA KARITS

Év
2022

Hely
ÉSZTORSZÁG

Termék
THERMORY THERMO-KŐRIS PADLÓBURKOLAT F5-2

Magyarországi forgalmazó:
Themory Magyarország
9024 Győr, Baráti t 1.
www.thermowoodmaster.hu 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top