Otthonok és Kertek

Az IKEA újabb lépéseket tesz

A svéd lakberendezési vállalat új tervezői együttműködéseinek és hulladékból készült innovatív kollekcióinak célja, hogy pozitív hatást gyakoroljon az emberekre és a környezetre, így már a jövő évtől elérhető lesz egy új, a Földközi-tengerből kinyert műanyaghulladékból készült kollekció és a növényi alapú, alternatív húsgolyó.

„Minden eddiginél többen vállalják fel, hogy fenntarthatóbb módon éljenek, ezért az IKEA ismertségét használva szeretne az emberek többségének inspirációt nyújtani, és megfizethetővé, vonzóvá tenni a fenntarthatóbb életet. Ezért kutatjuk az újabb és újabb izgalmas, innovatív megoldásokat” – mondta Torbjörn Lööf, az Inter IKEA Group elnök-vezérigazgatója.•    A MUSSELBLOMMA kollekció részben az óceánok felé tartó műanyag újrahasznosításával készül, első lépésként a Földközi-tengerből kinyert műanyagokat hasznosítja az IKEA. Az óceánok felé tartó műanyag olyan hulladék, melyet természetes élővizek, folyók, tavak és tengerek, 50 kilométeres körzetében találnak. Amennyiben ezeket nem gyűjtik össze, a nyílt óceánban végzik útjukat, ahol jelenleg több mint 86 millió tonna található belőlük. A kollekció Spanyolországban és Olaszroszágban 2019-ben vezeti be az IKEA áruházaiban, a magyar bevezetésről később dönt a vállalat.
•    A FÖRÄNDRING kollekció rizsszalmából készül. A svéd lakberendezési vállalat a jobb levegőért tett első lépésként az indiai rizstermesztés melléktermékét, a rizs szárát hasznosítja. Az általános gyakorlat szerint a rizs szárát a betakarítás után égetik el, ami így az utakról felverődő por, az otthoni és ipari égetés, illetve az autók okozta károsanyag-kibocsátás mellett jelentősen hozzájárul a légszennyezéshez az országban. A kollekció egyes piacokon már idén ősszel kapható lesz, a magyar bevezetésről később dönt az IKEA.
•    A SAMMANLÄNKAD kollekció a Little Sun és Olafur Eliasson közreműködésével készült és otthoni használatra biztosít napenergiát. Olyan otthon használatos lámpák lesznek a kollekció darabjai, amelyek napelemmel működnek majd. A terméket egyelőre tesztelik, a magyar bevezetésről később dönt az IKEA.
•    Az IKEA bemutatja egy új, alternatív húsgolyó prototípusát, mely teljes mértékben növényi eredetű, alapanyaga a krumpli és a sárgaborsó, ízében és textúrájában azonban teljesen megegyezik a hagyományos húsgolyóéval. A terméket egyelőre tesztelik, a magyar bevezetésről később dönt az IKEA.
•    Az IKEA csatlakozik az Éghajlat és Tiszta Levegő Koalícióhoz (Climate and Clean Air Coalition) a növényi maradványégetés és a levegőszennyezés visszaszorítását célzó megoldások továbbfejlesztése érdekében*
•    2020-ra minden szőnyegben, ágytakaróban, illetve bútorszövetben felhasznált poliészter anyag újrahasznosított poliészterből származik majd.„Saját tapasztalatból tudjuk, hogy a kihívások gyakran lehetőségeket rejtenek és fantasztikus innovációkat eredményeznek. A fenntarthatóság hosszú évek óta üzletvitelünk szerves részét képezi és a termékfejlesztés meghatározó eleme. További lépéseket teszünk az emberek többségének inspirálásáért és a jobb mindennapok megteremtéséért, ezért elkötelezetten lépünk fel a pazarló fogyasztás ellen. Természetesen csak másokkal együttműködve érhetjük ezt el és küzdhetjük le az előttünk álló legnagyobb kihívásokat” – mondta Lena Pripp Kovac, az Inter IKEA Group fenntarthatóságért felelős vezetője.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top