Otthonok és Kertek

ÁFA emelés, avagy az ingatlanpiac változásai 2020-tól

Mint ahogy az már Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi bejelentése alapján mindenki számára egyértelművé vált, a lakásépítési áfa 2020. január 01-től a jelenlegi kedvezményes 5 százalékról 27 százalékra fog emelkedni.

A bejelentés alapján a kormány célja az áfa kedvezmény megszüntetésével az, hogy csökkentse a spekulatív, befektetési céllal történő lakásvásárlások számát, ezzel is elősegítve a családok lakáshoz jutási lehetőségeit, valamint szeretné visszaszorítani a külföldi tulajdonszerzést, mely jelenleg az összes új lakásvásárlásoknak a 10 százalékát is kiteszi, előtérbe helyezve a hazai lakosok ingatlanvásárlását.
    

Az ingatlanpiacon mindez természetesen nem csak az új lakások tekintetében, hanem a használt ingatlanok vásárlásának esetén is egyfajta drágulást fog eredményezni. A leglényegesebb változás azonban azok esetében lehet ahol az új lakások átadása 2019 második felére lett ütemezve. Ezt a határidőt ugyanis csak a már megfelelően lekötött kivitelezési kapacitással rendelkező cégek fogják tudni tartani, a többiek esetében csúszás várható. A hitelfelvételek esetén is lehetnek majd nehézségek, mert a bankok legtöbbször az ingatlan átadásakor folyósítanak, mely, ha csúszik és változik az ár, szerződésmódosítást és akár pótfedezeti ingatan bevonását is eredményezheti. Nyitott kérdés maradt eddig azonban még az, hogy az önerőből történő lakásépítéséknél 5 millió forintig igénybe vehető áfa visszatérítési lehetőség megmarad-e 2019. december 31. után is vagy sem.
 

Becsléseink szerint az ingatlanok árai összességében emelkedni fognak, kevesebb lesz az új beruházás és lassulni fog az építőipar üteme is. Nem kell azonban megijedni, mert ha van fizetőképes kereslet és megvannak az áremelés fundamentális alapjai a gazdaságban, ami véleményünk szerint adott, akkor lassabb ívű pályán ugyan, de folytatódni fognak a fejlesztések és ugyanúgy folyamatos lesz az új ingatlanok értékesítése is. A kereslet nem tűnik majd el a piacról, de előre láthatóan többen választják majd a felújítást és korszerűsítést, hiszen ők lesznek azok, akik nem tudják megfizetni az új építésű ingatlan vásárlását.

Összességében elmondható hogy hosszú távon egy kiegyensúlyozott és normalizált pályára fog állni mind az építőipar, mind az ingatlanpiac. A kormány várható célja, hogy megemelje a két gyermekes családok által igénybe vehető CSOK-ot, mellyel igyekszik kompenzálni az áfa emelés hatásait, a szociálisan indokolt vásárlást és fejlesztést támogatva ezzel. Ezt célozza meg a Modern Falvak program kiterjesztése is, mellyel új támogatásokat kapnak majd azok, akik 5000 fő alatti településeken keresik új otthonukat. Lesz értelme tehát építkezni 2020 után is.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top