Otthonok és Kertek

Élő dekorációk

3 különlegesen szép, díszes levelű szobanövény

Az élő növények közelsége nyugtatólag hat ránk. A legridegebb helyiség is otthonossá, üdítővé varázsolható egy-egy szobanövénnyel.

A növényválaszték rendkívül gazdag; jellemzően méret, forma, pára-, hőmérséklet-, fény-, víz- és tápanyagigény szerint választunk; jó tudni, hogy az adott növény hogyan érzi jól magát, s a kedvező életfeltételeket tudjuk-e számára hosszú távon biztosítani. Szakszerűbb besorolás szerint az alábbi kategóriákba sorolhatók a szobanövények: cserjeszerű levélnövények, kis asztali növények, kúszó virágos növények, kúszó levélnövények, csüngő szárú levélnövények, csüngő szárú virágos növények, térigényes növények, csoportot képező levélnövények, csoportot képező virágos növények.

3 díszes levelű szobanövény

Ráncos sárkányfüzér – Aphelandra aquarrosa (Afelandra)

A ráncos sárkányfüzér fehér csíkozású leveleivel, feltűnő sárga virágaival kifejezetten dekoratív szobanövény. Virágai ugyan nem túl tartósak, de sárga felső levelei több hétig is megmaradnak. Többnyire virágzó állapotában árusítják. Többféle változata van, a levelek vagy a csúcslevelek színében térnek el egymástól.

Szereti a meleget, egész évben 20-21 Celsius-fokot igényel, de virágzás után – a nyugalmi időszak kezdetekor – kissé hűvösebb helyen érzi jól magát. Magas páratartalomnál virít igazán, ezért nedves kavicsrétegre érdemes ültetni, nyáron ajánlott a leveleit naponta permetezni. A világos helyeket, a szűrt fényt kedveli, de télen jól viseli a közvetlen napfényt is. Vízigényes, de a rövid, téli nyugalmi állapotban kevesebb öntözést igényel. Kifejezetten tápanyagigényes növény, a növekedési időszakban jót tesz neki a rendszeres tápoldatozás.

Érdemes több tövet egy nagyobb kaspóba tenni saját cserepükben/földjükben hagyva, csoportosan különösen szép látványt nyújtanak.

Zöldike – Chlorophytum comosum Vittatum

A szép növésű zöldike kifejezetten dekoratív szobanövény. Finoman ívelt, csíkos levelei és sárga, csüngő szárai levélcsoportokat, később pedig az anyanövény miniatűr mását hordozzák. Egész évben gyönyörködtetnek.

Kora tavasztól késő őszig a világos, szűrt fényt igényli, télen jól viseli a közvetlen napsütést is. Vízigényes növény, bőséges öntözést igényel, kivéve télen, akkor mérsékeltebben locsoljuk. Kéthavonta tápoldattal érdemes kezelni. A normál szobahőmérsékletet kedveli. Fokozott páratartalom mellett érzi jól magát, ezért a cserepet nedves kavicsrétegre érdemes tenni és rendszeresen permetezzük vízzel.

A növény megvastagodott gyökérrészeket fejleszt, melyek a cserép földjét felfelé nyomják. Átültetéskor, hogy kivédjük ezt, hagyjuk elég helyet a cserép szélénél.

Ha vékony, jó tartású drótot dugunk a cserépbe, a növény lelógó szárait feltekerhetjük rá, a végeket csipesszel rögzítve. Jól mutatnak függőkaspóban, így a lelógó szárak akadály nélkül nőhetnek. Saját maguk is termelnek sarjakat, vízesésszerű hatást keltve.

Márványlevél – Peperomia argyreia

Fénylő, szív formájú levelei erősen csíkozottak, háromdimenziós hatást keltenek. A váltakozó ezüst és zöld csíkozás közelről mutat legjobban, ezért asztali növényként (irodába, dolgozószobába) különösen jó választás. A világos, szűrt fényt kedveli. Nem túl vízigényes, mérsékelt öntözésre van szüksége. A legtöbbször túlöntözés miatt megy tönkre. Tavasztól őszig hígított tápoldattal érdemes kezelni. Szereti a meleget és a magas páratartalmat, ezért érdemes a kaspót nedves kavicsra tenni.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top