Otthonok és Kertek

Gondolkodjunk háromszögben

A konyha otthonunk egyik legmeghatározóbb helyisége, családi és baráti összejövetelek helyszíne, ahol mindig nagy a sürgés-forgás. Ennek fényében fontos szempont, hogy a belső tér ne csak esztétikus, hanem funkcionális és ergonomikus kialakítású is legyen.

Az ergonómiának már a tervezési fázisban központi szerepet kell kapnia. A cél az ideális feltételek megteremtése a konyhában végzett munkához. Ennek elérése érdekében fontos előre átgondolni a munkaterületek elrendezését a három legfőbb konyhai tevékenység alapján. Hol kapjon helyet a mosogató, a tűzhely és a hűtőszekrény?

Ebben segít nekünk a konyhai háromszög modell.

A háromszöget, mint tervezési modellt egy képzeletbeli síkidomként érdemes értelmezni, ahol a háromszög csúcsaiban egy-egy alapvető konyhai tevékenység áll.

Fogalmát az 1950-es években dolgozták ki a Cornell Egyetem kutatói. Biztonsági és kényelmi szempontokat figyelembe véve kiszámították a három kulcsfontosságú pont közti optimális távolságot. Számításaik szerint a zónákat összekötő képzeletbeli háromszög szárainak hossza nem haladhatja meg a 8 métert, oldalainak összege pedig maximum 24 méter lehet.

fotó: GasztroDomi

fotó: Square Footage Inc.

Miért alkalmazzuk?

Mert a megfelelő távolság kialakításának köszönhetően elkülönülve, zavartalanul működhet a főzés, mosogatás és a tárolás. Egy kis túlzással mondhatjuk, hogy minden karnyújtásnyi távolságra kerül.

fotó: pexels-Olia Danil Evich

Hogyan alakítsunk ki konyhai munkaháromszöget?

A háromszög modell kialakítása nagyban függ a konyha elrendezésétől, amely lehet egysoros (lineáris), kétsoros (párhuzamos), sarokkonyha (L-, G-, U alakú) vagy akár konyhaszigetes is.

fotó: Pinterest

A lineáris vagy egysoros elrendezésű konyhára jellemző, hogy a munkaterületek egy síkon való elhelyezkedése miatt nem alakítható ki háromszög, azonban ergonomikussá tehető, ha a mosogatót a tűzhely és a hűtőszekrény közé helyezzük. Így mindhárom zónához könnyedén hozzáférhetünk betartva a fő tevékenységekhez kapcsolódó munkafolyamatok irányát.

fotó: Pinterest

Párhuzamos vagy kétsoros elrendezés esetén célszerű a három zónát két ellentétes oldalra helyezni, így növelve a rendelkezésre álló munkafelületet. Fontos megemlíteni, hogy a párhuzamos elrendezési forma alkalmazása kis méretű helyiségben nem ajánlott, ugyanis szabvány méretű bútorok használata mellett beszűkíti a teret, elveszítve ezzel funkcionalitását.

fotó: Pinterest

A sarokkonyha (L-, G-, vagy U- alakú konyha) helyszervezés tekintetében a legnépszerűbb modell. Jól működik a keskeny-, illetve a nappalival összenyitott konyhákban egyaránt.  Ez az elrendezés lehetővé teszi a rendelkezésre álló tér maximális kihasználását fenntartva az optimális háromszöget.

A munkaterületek elhelyezésénél tanácsos a hűtőszekrényt és a tűzhelyet a konyha két sarkába, középre pedig a mosogatót helyezni, ezzel kialakítva a tökéletes háromszög modellt.

fotó: Pinterest

A konyhaszigetes elrendezésű konyhában rengeteg lehetőség rejlik. Segítségével plusz munkafelületet kaphatunk, ami nagyban megkönnyíti a konyhában folyó tevékenységek összehangolását. Kialakítása akkor praktikus, ha a konyhaszigettől kényelmesen elérjük a különböző munkaterületeket.

fotó: Pinterest

Fontos megemlíteni, hogy bár a konyhai háromszög kialakítása fontos szempont, néha találkozunk olyan adottságokkal rendelkező helyiségekkel, melyek rendhagyó használatra késztetik tulajdonosaikat. Ezekben az esetekben az egyedi megoldások alkalmazása és a rendelkezésre álló tér maximális kihasználása a cél.

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top