Otthonok és Kertek

Így válasszunk tökéletes étkezőbútort

Az étkezőbútor választás az egyik legkritikusabb dilemma az otthonunk berendezésekor.

A lakásépítési trendek már kb. 30 éve az egy légterű konyha-nappali funkciót részesítik előnyben, amit persze lehet vitatni, hogy jó vagy sem, mindenesetre a berendezéskor komoly fejtörés a praktikumot a térélménnyel kombinálni.

A konyhabútor a helyiség első lépése, amit méretében mindenki szokásai szerint ki is maxol. Következő gondolatként a lehető legnagyobb kanapét adjuk a térnek, majd ezt követően jön a fejcsóválás, hogy mekkora étkezőfelületet bír még el a helyiség. Ilyenkor döbbenünk rá, hogy a karácsonyi vendégvárás már problémás lehet és hogy egyébként a finomfalatok után alig ülünk át vendégeinkkel a kényelmes nappaliba, mindenki szeret az asztalnál maradva ejtőzni. Ezért tanácsos az étkezőt nem cipőkanállal beszorítani a kanapé és a konyha közé, hanem időben végig gondolni az életviteli szokásainkat és kényelmünk érdekében megtervezni a helyigényeket.

Miután gyors fejszámolással elképzeltük a családot, barátokat az asztal körül és megvan hány főt szeretnénk leültetni a mennyei húslevesünk köré, számoljunk picit tovább. Egy fő kényelmes étkezési szélesség igénye 60 cm, ebben a több fogásos tálalás és a karok kényelmes helyzete is benne van. A mellettünk ülő embertől legalább 10-15 cm távolság az ideális, de az asztalfőn ülve is 70-75 cm szélesség a kényelmes. Az evőeszközök felterítésére kb 40 cm a megfelelő asztalfelület.  Ebből következik, hogy egy szögletes asztal választásánál, 6 főre kalkulálva az ideális méret: 80* 140 cm Természetesen szerencsés, ha ettől nagyobb méretű asztalt is el tudunk helyezni, de mindig induljunk ki a minimum elvárásoktól.

Sokunk szíve megdobban egy kerekasztallal berendezett étkező enteriőrtől, és nem kérdés, hogy társasági életünk is ilyen formán kellemesebb hiszen mindenkit látunk, mindenki hangtávolságon belül van, de nagy létszámhoz nagyon helyigényes választás. 6 fő leültetése legalább 120-130 cm átmérőjű megterített asztalhoz ideális és ezen felül gondolnunk kell a körbejárhatóságra, szék férőhelyre, ami plusz 70 -80 cm -t jelent.

Az étkezőasztalformák leggálánsabb darabja az ovális. Ehhez a formához izgalmas, attraktív asztallábak társulnak, a szűkülő szélek szép arányai igazi térélményt teremtenek, viszont betervezésük komoly átgondolást igényel. Ovális asztalnál az asztalfő helyét nem mindig tudjuk kihasználni, mert ritka eset, hogy a lekerekítés meghagyja az étkezéshez szükséges 60-70 cm szélességet.

A bővíthető étkezőasztalok jó megoldást jelentenek az év nagy részében, ha nagyobb társaságot csak ritkán fogadunk. Egyre több gyártó szélesíti kínálatát bővíthető asztalokkal és jól látszik a piacon, hogy ár fekvésük komoly differenciát mutat. Ha bővíthető asztal mellett döntünk, válasszunk körültekintően, mert a szelíd árfekvés sok esetben silány bútorvasalatra épül és társasági életünk szép pillanatait ronthatja el egy instabil asztal. Szintén fontos szempont, hogy a bővítmény az asztalunkban rejtőzik, vagy külön tárolási helyet igényel, ezek nem derülnek ki mindig egyértelműen az asztal keresésekor. Amikor a bővíthető asztalt érezzük megoldásnak lakásméreteink és ritka, de annál nagyobb vendégvárásaink aranyközépútjaként, feltétlen jusson eszünkbe a plusz székek tárolási férőhelye is a lakásban, nehogy valaki mégis tálcával a kezében a kanapéra kényszerüljön a nagy lakomán.

A MODIZ kínálatában Te is megtalálod amire lakásod vágyik! Látogass el áruházunkba, ahol EnteriŐReink segítenek a számolásban, választásban, szállításban, szerelésben, hogy Neked már csak a menün kelljen agyalni amivel, felavathatjátok a tökéletes étkezőasztalod.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top