Otthonok és Kertek

Sárga és gyér a gyeped? Keltsd életre Humin Garden huminsavval!

Az enyhe tél látszólag megkímélte a meglévő füvet, de a látvány csalóka. Lehet, hogy itt-ott mégis sárgás, száraz foltok tarkítják a gyepszőnyeget? A talaj vajon milyen a gyep alatt? Elegendő tápanyagot, vizet tartalmaz? A fű képes egyáltalán rá, hogy felvegye az éltető anyagokat?

Huminsavas talajjavítással olyan energialöketet adhatsz a gyepnek, amitől jóval szebb, zöldebb, ellenállóbb lesz.

Tavasszal, a gyep karbantartása során kíméletlenül szembesülsz vele, hogy milyen állapotban vészelte át a telet az imádott gyepszőnyeg. Hiába volt enyhe a téli, ha a gyep nem egyenletesen zöld és erős, akkor joggal gyaníthatod, hogy a talaj nem biztosította mindazt a gondoskodást, amire a fűnek télen is szüksége lett volna.
Mit tehetsz a látványos gyepért az öntözésen, a fűnyíráson, a műtrágyázáson felül? Nagyon is sokat! Sőt, a túlzásba vitt öntözést és a műtrágyázást el is felejtheted, ha kipróbálod a huminsavas talajkondicionálást.

Ezek a megújításra szoruló, tápanyaghiányos talaj jelei

 

  • A nagyobb száraz és/vagy sárgás gyepfoltok egyértelműen jelzik, hogy a talaj már nem biztosítja teljes mértékben a fű számára a szükséges tápanyagokat, nyomelemeket. Vagy ha jelen is van a talajban némi tápelem (mert műtrágyáztál az ősszel), a növény nem volt képes ezeket érdemben hasznosítani.
  • A nitrogénhiány árulkodó jele, ha a növény világos- vagy sárgászöld színre vált. Akkor sem jársz jobban, ha csak műtrágyával pótolod a hiányt, mert a növény számára nem hosszantartó nitrogénforrás – paradox módon épp azért, mert túl gyorsan felvehető, és ez a többi tápanyag elől (kálium, foszfor) elől zárja el az utat.
  • A sárgás színű területeket a fűben a nitrogén hiányon kívül okozhatja gombás megbetegedés is, melyről épp a talaj tömörödése tehet, vagy a folyamatosan párás környezet a ludas.
  • A tápanyag hiányát vagy a gombás fertőzést könnyű szárazságnak, kiégésnek tulajdonítani. Ez is létező probléma, de még ekkor sem a locsolás a megoldás. Lehetséges, hogy a gyökerek csökkent vízfelvevő képessége a gond, és inkább ezt kell növelned.

A humuszban gazdag, élő talaj a szép gyep kulcsa

Az ilyen talaj gazdag szerves tápanyagokban, a szerkezete pedig nem tömött, hanem inkább morzsalékos. Amitől a talajt igazán élőnek nevezhetjük, az nem más, mint a szerves anyagok lebomlása során keletkező humusz, a talaj raktárkészlete, benne lévő mikroorganizmusokkal együtt. Ha a gyepet sárgásnak, legyengültnek látod, emögött szinte bizonyosan a humusz hiánya áll.

 

Erősítsd a gyepet tavasszal Humin Garden talajkondicionálóval!

A Humin Garden AKTÍV huminsav, már 1-2 kezelés is látványos változást hoz: a gyep zöldebbre vált, erőre kap. A granulátum és az oldat huminsav- és fulvósav-tartalma révén természetes humuszpótlást jelent, életelixírként turbózza fel a gyepet.

A huminsavak és szervesanyag rendszeres (évi többszöri), türelmes használatával teljesen újjáépítheted a talajt, és ezzel megszabadulhatsz a gyep kipusztulásának rémétől.

“A tavalyi évben (2022) nagyon aszályos nyárban 10-szer indítottam öntözőt, illetve úgy mentünk 10 napra nyaralni, hogy nem kapta fel a szivattyú a vizet, így nem tudtam öntözni. És a gyepen még csak szárazságfoltok sem jelentek meg!” – számolt be tapasztalatairól Tamás, a Humin Garden Plus egyik elégedett használója, aki 3 év alatt jutott el odáig, hogy alig öntöz, nem használ vegyszert, és nem kellett újratelepítenie a gyepet.

Mit tegyél, hogy a drága gyepszőnyeg hosszú évekig díszítse a kertedet?

A gyepszőnyeg telepítés első évében a féltő túlöntözés miatt sokszor megjelenik a gombabetegség. Vízre nagy szüksége van a fűnek közvetlenül a telepítés után, de legyökeresedés után már bekell íratni az ’’óvodába’’, hogy mély gyökérzetnevelés beindulhasson. Ezt a folyamatot mindennapos öntözéssel nem tudjuk elérni, csak felszárító napok beiktatásával. Különben nagy esélye van az állandó öntözés miatt megjelenő gombabetegségnek és a sekély gyökérképződésnek.

Ha eddig nem ismerted a huminsavak hatását, akkor mihamarább tedd meg azt, mert a vegyszermentes ápoláshoz legrövidebb út vezet rajta keresztül. Rendszeres permetezéssel (2 hetenként) távolt tudod tartanai az erőszakos betegséget okozó patogéneket, mert a huminsav nem csak a gyökérre tud hatni, lombtrágyaként is kimagasló hatással bír.

Gyepszellőztetéskor a granulátumot szórd ki a tápanyaggal együtt, mert az aktív hidrolizált huminsav a talajba oldódás után szinte azonnal hat és már pár nap alatt javít a talajon és a gyep állapotán. Így tudod  a kertet legkönnyebben csodálatos formában, de egyben természetességében tartani.

Lehangoló a gyep így tavasszal? Megint majdnem kipusztult? Próbáld ki a Humin Gardent és lehelj életet a kertbe!

Molnár Gábor Éva

a füvesasszony

www.kertfuvesites.hu

www.evakert.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top